Ce este rovinieta, cat costa si unde o poti achizitiona?
Pentru a circula pe drumurile publice, soferii trebuie sa achite diverse taxe si asigurari. Printre acestea se numara si Rovinieta, iar in cele ce urmeaza iti vom spune ce este aceasta taxa, cand trebuie platita, cat costa si de unde o poti achizitiona.
Ce este Rovinieta?
Rovinieta (taxa de drum) este o taxa ce trebuie achitata de catre toti soferii ce vor sa circule pe drumurile nationale din afara oraselor sau in zonele intravilane ale resedintelor de judet si municipiilor. Aceasta taxa trebuie platita indiferent de tara in care este inmatriculat un autovehicul. Pe scurt, in momentul in care doresti sa circuli in afara localitatii, trebuie sa ai o Rovinieta valabila. Costul Rovinietei este calculat in functie de tipul autovehiculului si in functie de perioada valabilitatii acestei taxe. Exceptii de la plata Rovinietei sunt autovehiculele cu numere rosii (provizorii), pana in ziua emiterii numerelor de inmatriculare definitive.
Poti primi amenda pentru neplata Rovinietei?
Lipsa Rovinietei se sanctioneaza cu amenzi destul de mari: intre 250 si 4500 lei (in functie de categoria autovehiculului). Trebuie sa stii ca nu te poti baza pe faptul ca te-a oprit foarte rar politia si astfel crezi ca te poti sustrage de la plata Rovinietei. In Romania, pe drumurile pentru care trebuie platita aceasta taxa, sunt instalate camere video fixe, cu indicator ,,Video Control Rovinieta”. Acestea inregistreaza fiecare numar de inmatriculare (are o capacitate de cateva sute de numere de inmatriculare pe minut) si mai apoi cu ajutorul unui soft, sunt semnalate masinile ce nu au platit taxa de drum.
Procesul verbal se intocmeste in lipsa soferului si va fi comunicat in maxim 30 de zile de la data constatarii contraventiei.
Unde poti plati Rovinieta?
Rovinieta poate fi platita la urmatoarele unitati:
- in orice subunitate a CNAIR
- la benzinarii
- la orice oficiu al Postei Romane
- o poti achita si prin SMS
- prin aplicatii de tip homebank
- online.
Cat este valabila si cat costa Rovinieta?
Poti cumpara o Rovinieta valabila pe 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau pe 12 luni. Daca iesi des din oras, chiar si pentru numai cativa kilometri (spre exemplu ai prieteni sau rude in imediata apropiere a orasului) este indicat sa achiti o Rovinieta pe 12 luni, deoarece este mult mai avantajos ca pret si nici nu mai stai cu grija amenzii.
In ceea ce priveste pretul, acesta difera in functie de categoria autovehicului si in functie de perioada de valabilitate a taxei. Astfel, preturile sunt urmatoarele:
- Categoria A (autoturisme): nu poate fi achizitionata Rovinieta de 1 zi, 3 euro (7 zile), 7 euro (30 de zile), 13 euro (90 de zile), 28 euro (12 luni)
- Categoria B (vehicule de transport marfa intre 0 si 3,5 tone): nu poate fi achizitionata Rovinieta de 1 zi, 6 euro (7 zile), 16 euro (30 de zile), 36 euro (90 de zile), 96 euro (12 luni)
- Categoria C (vehicule de transport marfa intre 3,5 si 7,5 tone): 4 euro (1 zi), 16 euro (7 zile), 32 euro (30 de zile), 92 euro (90 de zile), 320 euro (12 luni)
- Categoria D (vehicule de transport marfa intre 7,5 si 12 tone): 7 euro (1 zi), 28 euro (7 zile), 56 euro (30 de zile), 160 euro (90 de zile), 560 euro (12 luni)
- Categoria D (vehicule de transport marfa de 12 tone sau mai mari si cu maxim 3 axe inclusiv): 9 euro (1 zi), 36 euro (7 zile), 72 euro (30 de zile), 206 euro (90 de zile), 720 euro (12 luni).
Categoriile continua pana la H si preturile difera in functie de tonajul autovehiculelor si destinatia acestora.
Asadar, daca detii un autovehicul, trebuie sa stii ca ai anumite obligatii financiare, cum ar fi impozite, taxe de drum, asigurari si de asemenea, este bine sa te pregatesti si pentru anumite reparatii si verificari, la un service auto Bragadiru, deoarece nu stii niciodata cand poti avea nevoie.